Koostumusanalyysi. Mitä välttää hiustenhoitotuotteissa?

Hiustenhoito on hankalaa, koska monessa tuotteessa on ainesosia, jotka ensin eivät meitä häiritse, ja niitä saa myydä, mutta ne saattavat silti olla haitallisia hiuksillemme. Tuotesisällön lukeminen tulisi olla osa hiustuotteiden ostamista. Mistä asioista meidän pitäisi olla tietoisia, ja mistä aineista tulisi pysyä erossa?

SLS/SLES

Näiden kahden salaperäisen lyhenteen alta löydämme kaksi vahvaa synteettistä ainetta – Sodium Lauryl Sulfaatti ja Sodium Laureth Sulfaatti. Valitettavasti nykypäivänä on hankala löytää shampoota tai hoitoainetta, jossa ei ole näitä aineita, ja syy on yksinkertainen – nämä aineet ovat erittäin vaahtoavia. SLS:n ja SLES:n huonot puolet ovat hiusten kuivuminen, hilseily ja allergiat. Näiden aineiden käyttäminen saattaa johtaa hiuksen heikentymiseen, niiden haurauteen, hiusten lähtöön, talinerityksen häiriöihin sekä estrogeenitasojen madaltumiseen. Ikävä myös sanoa, että nämä aineet aiheuttavat syöpää, vaikka sitä ei ole vielä täysin todistettu.

hiusten-hoito.jpg

Mineraaliöljy, petroleum ja parafiini

Nämä kolme hiustenhoidossa käytettävää ainetta saadaan aikaiseksi tislaamalla raakaöljyä, ja näitä käytetään antamaan volyymiä. Ne saattavat silloin tällöin käytettynä auttaa poistamaan epäpuhtauksia iholta, mutta ne saattavat myös aiheuttaa finnejä tai mustapäitä ja nopeuttaa ihon vanhenemista.

EDTA

Tämä aine on koko nimeltään Ethynelo-Diamine-Tetra-Acetate, eli kosmeettinen stabilointiaine. Se on erittäin saastuttava ainesosa (lähinnä) shampoissa, ja se saattaa aiheuttaa syöpää, tai aiheuttaa ihon, silmien, sidekalvon tai limakalvojen ärsytystä.

PEG/PPG

Toinen mysteerinen ainesosa joka tehdään etyleenioksidista – polyetyleeniglykoli ja polyetyleenioksidi. Nämä ovat myrkyllisiä aineita, jotka myösvoivat aiheuttaa syöpää ja suurimmalla osalla näistä on soluja tuhoava muoto,, mutta siitä huolimatta näitä käytetään todella usein ihonhoitotuotteissa sekä hiustenhoitotuotteissa.

DEA/MEA/TEA

Viimeiset kolme ainesosaa, joista sinun tulisi pysyä erossa, ovat vaahdottavat ainesosat – Dietanoliamiini, Monoetanoliamiini ja Trietanoliamiini. Näitä yleensä on shampoissa suunnilleen 1-5%, mutta silti ne ovat kaikkein herkistävin ainesosa. Niissä on mahdollisia syöpää aiheuttavia ainesosia,, jotka ovatmyrkkyä immuunijärjestelmälle ja ne aiheuttavat allergiaa.