Kasvorypyt – Miksi niitä syntyy ja miten niitä ehkäistään?

Kaikki kasvorypyt muodostuvat samalla tavalla ja liittyvät usein ihon ikääntymiseen. Ensimmäiset rypyt saattavat esiintyä jo 20 vuoden iässä ja niiden mukana tulee usein ilmeisiin liittyviä ryppyjä. Kasvoilta löytyy hentoja viivoja mutta rypyt näkyvät selvemmin, sillä ne kattavat suuremman osan kasvoista. Miten ryppyjä syntyy ja miten ehkäisemme niitä?

Kasvorypyt – syyt

Vanhentuessamme vartalomme tuottaa vähemmän kollageenia sekä elastiinia ja ihon hyaluronihappomäärä (luonnollinen joustoa ja kimmoisuutta edistävä aine) vähenee. Tämän takia iho muuttuu väljemmäksi ja pinnalle syntyy ryppyjä sekä karheutta. Ikä ei ole ainoa ryppyihin vaikuttava asia. Genetiikka, elämäntavat, ruokavalio, stressi ja huumeet vaikuttavat myös asiaan.

Kasvorypyt ja niiden tyypit

Tavallisimpia kasvoryppyjä ovat:

 • leijonaryppy – löytyy otsalta, kulmakarvojen välistä;
 • nenärypyt – nenästä huulten kulmiin levittyvät rypyt;
 • marionettirypyt – pystysuorat viivat leuan ja poskien välillä;
 • kyynelrypyt – silmäpussit, jotka muodostuvat silmälihasten joustavuuden vähentyessä;

Miten ryppyjen syntyä voi hidastaa?

Hyvä uutinen on se, että on tapoja ehkäistä ryppyjen ennenaikaista syntyä. Tietyt käsittelyt voivat jopa tasoittaa jo olemassa olevat rypyt. Miten se tehdään? Tietyt kauneushoidot (hyaluronihappohoito, rasvansiirto, laser, kohennus) antavat parhaat tulokset mutta ovat usein myös hintavia. Voimme myös taistella ryppyjä vastaan arkisilla menetelmillä. Tässä tehokkaimmat taistelumenetelmät:

 1. Miten päästä eroon kasvorypyistä – tee kasvojoogaa ja urheile
  Koska kasvot koostuvat lihaksista, oikeat harjoitukset voivat parantaa niiden kuntoa, joustoa, kimmoisuutta ja kiinteyttä. Säännöllinen jooga tai urheilu ja hieronta ovat loistavia tapoja taistella ryppyjä vastaan. Treenatut kasvot ovat nuoret kasvot, jotka eivät kärsi riippuposkista, rypyistä tai karheudesta.
 2. Miten päästä eroon kasvorypyistä – lopeta polttaminen
  Tupakanpoltto on haitallista terveydelle ja voi aiheuttaa monia sairauksia – sen tiedämme kaikki. Harvat tietävät myös sen, että tupakanpoltto aiheuttaa peruuttamatonta vahinkoa kollageenikuiduille ja tupakkaa polttaessa ’rakennamme’ suun ympärillä olevia ryppyjä – ja siksi niitä kutsutaankin polttajan rypyiksi. Jos haaveena on nuorekas, kiinteä ja rypytön iho – lopeta polttaminen.
 3. Miten päästä eroon kasvorypyistä – käytä tuotteita korkealla auringonsuojakertoimella
  Aurinkokin tuhoaa kollageenia peruuttamattomasti ja ikäännyttää ihoa ja siksi on paras luopua suhteestaan aurinkoon. Jatkuva auringonotto ja altistuminen haitalliselle säteilylle aiheuttaa paljon ryppyjä. Jos astuu aurinkoon – käytä aina kosteuttavaa aurinkovoidetta.
 4. Miten päästä eroon kasvorypyistä – käytä sopivia ihotuotteita
  Kasvoille ’asetettavat’ tuotteet vaikuttavat suuresti ihon kuntoon. Varmista, että kasvovoide on runsas ja täynnä anti-age ainesosia (hyaluronihappo, E- ja C-vitamiini, retinoli, Q10-koentsyymi).
 5. Miten päästä eroon kasvorypyistä – kosteuta ihoa
  Kosteuttaminen on kauniin, sileän ja joustavan ihon perusta. Tämän takia hyaluronihappoa löytyy monista kauneustuotteista – se pystyy ylläpitämään ihon kosteustasoa ja sitoo jopa 250 vesimolekyyliä samaan aikaan. Ihoa voi myös kosteuttaa juomalla paljon kivennäisvettä päivän aikana. Kulaus sitä on kulaus koko vartalon terveydelle ja nuorekkuudelle.
 6. Miten päästä eroon kasvorypyistä – muista kauneusunet
  Nukkuessamme vartalo elvyttää itse itseään, myös ihoa. Monet tärkeät prosessit tapahtuvat nukkuessamme – mikään päivällä tapahtunut ei ole yhtä toimivaa. Tämän ansiosta iho on sileä, kiinteä ja raikas heti herättyämme. Uni on yksi parhaista ihotuotteista, joten yritä nukkua ainakin 7-8 tuntia päivässä ja muista meikinpoisto ennen nukkumaanmenoa. Illalla voi myös käyttää runsasta anti-age seerumia tai luonnollisesti elvyttävää kasvoöljyä.